DIRECT SIMPLE SHEAR (DSS) PROEF

De (ongedraineerde) schuifsterkte kan afgeleid worden onder compressieve omstandigheden zoals bij een triaxiaalproef maar kan ook worden bepaald onder omstandigheden waarin schuifrek wordt toegepast. In het geotechnisch laboratorium van Inpijn Blokpoel hebben wij 2 opstellingen waarmee schuifrek toegepast kan worden door middel van de Direct Simple Shear (DSS) methode. Beide apparaten bevinden zich in een geconditioneerde laboratoriumruimte.

Bij deze proef wordt een cohesief monster ingebouwd in het apparaat waarbij er een stapel ringen om het monster geplaatst wordt. Door het gebruik van deze ringenstapel kan de deformatie in het monster zich natuurlijk gedragen zonder dat er een vooraf opgelegd schuifvlak aanwezig is zoals bij een Direct Shear (DS) proef het geval is.

Tijdens de uitvoering van de proef wordt het monster initieel geconsolideerd onder overgeconsolideerde of normaal geconsolideerde omstandigheden, waarna het monster wordt afgeschoven tot het gewenste rekpercentage is bereikt. Tijdens het afschuiven wordt het onderstel van het apparaat met constante snelheid horizontaal verplaatst waarbij de hoogte van het monster gelijk gehouden wordt zodat er sprake is van een constant volume tijdens het afschuiven.

Neem contact op met het lab voor meer informatie over de uitvoering van de DSS proeven.

DSS
Direct Simple Shear (DSS) proef resultaten conform ASTM D6528-17
Monster voorbereiding DSS proef
Monster gereed voor DSS proef
DSS proefopstellingen